24.08.2017

Tom of Finland kelpasi postimerkkiin, mutta Mannerheimista ei julkaista postimerkkiä edes juhlavuonna – Posti: ”Kohdeyleisö olisi liian rajattu”

Kaksi vuotta sitten posti julkaisi kokonaisen arkin homoikoni Tom of Finlandin monien pornografisina pitämiä kuvia postimerkkeinä. Kuvan Mannerheim-merkki on vuodelta 1952.

Posti ei aio julkaista ensi vuonna marsalkka Mannerheimin kunniaksi juhlapostimerkkiä, kertoo Helsingin Uutiset. Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheimin syntymästä syntymästä tulee 4. kesäkuuta 2017 kuluneeksi tasan 150 vuotta.

Postin kehitysjohtaja ja postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulpin mukaan Mannerheim-merkin julkaisemisesta ei ole edes keskusteltu toimikunnassa.

– Pitää muistaa, että Mannerheim on vuosien varrella saanut yhteensä 12 postimerkkiä eli hän on yksi eniten merkeillä esiintyneistä suomalaisista, hän sanoo.

Tosin edellisestä Mannerheim-merkin julkaisusta on jo 50 vuotta aikaa. Mannerheim-merkkejä on julkaistu vuosina 1937, 1941, 1952 ja 1967.

Postin nuivasta suhtautumisesta huolimatta suomalaiset ovat halukkaita näkemään Mannerheimin postimerkeillä.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana postimerkkitoimikunta on saanut ainakin kuusi ehdotusta Mannerheim-merkeistä. Näiden lisäksi kansalaiset ovat ehdottaneet postimerkkiä muun muassa veteraaneille, lotille sekä sotaleskille ja -orvoille, Kulp kertoo.

Kulpin mukaan ”ei ole järkeä julkaista postimerkkiä, jonka kohdeyleisö on kovin rajattu joukko, sillä suunnittelu, taiteellinen tuotanto ja painatus maksaa”.

Isänmaallisimmat suomalaiset närkästyivät Postille vuonna 2014, jolloin tuli kuluneeksi tasan sata vuotta jääkäriliikkeen synnystä. Tuolloin ei julkaistu juhlapostimerkkiä.

Vuonna 2018 tulee puolestaan kuluneeksi sata vuotta Suomea repineestä sisällissodasta. Sen muistamisesta postimerkeillä Kaj Kulp ei vielä ole halukas kertomaan.

– En halua sitoa postimerkkitoimikunnan käsiä tässä asiassa. Sisällissodan mahdollisesta muistamisesta merkkijulkaisuilla kerrotaan kyllä myöhemmin.

Suomen Posti on perinteisesti ollut hyvin pidättyväinen sota-aiheisten postimerkkien julkaisemisen suhteen. Vuonna 1990 julkaistiin merkit sotainvalidien ja talvisodan kunniaksi. Vuonna 2005 ilmestyi postimerkki, joka on omistettu veteraanijärjestöjen toiminnalle.