24.08.2017

Itsenäisyyspäivänä useita kansallismielisiä tilaisuuksia Helsingissä – myös häiriköt liikkeellä

Kuva: Kuvakaappaus 612.fi-sivuston videolta.

612-soihtukulkueeseen osallistui viime vuonna poliisin arvioiden mukaan jopa 1 000 ihmistä kurjasta säästä huolimatta. Äärivasemmisto on houkutellut kannattajiaan mukaan vastustamaan erityisesti Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) kulkuetta aiemmin iltapäivällä.

Itsenäisyyspäivä alkoi tänään perinteiseen tapaan lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä. Myös Suomen Sisun jäseniä osallistui ennakkotietojen mukaan tähän radioituun ja televisioituun tilaisuuteen.

Kello 14.30 alkaen järjestetään Suomen eroa EU:sta vaativa Linnake Suomi -mielenosoitus  Kansalaistorilla Musiikkitalon kupeessa.

Kello 15.30 alkaa Kampin kauppakeskuksen edustalla Narinkkatorilla Kansallismielinen itsenäisyysjuhla, jossa puhumassa ovat muiden muassa perussuomalaisten nuorten väistyvä puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sekä perussuomalainen kunnallispoliitikko ja eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki, joka äskettäin sai sakkotuomion kritisoituaan islamin uskoa ja muslimien maahanmuuttoa. Naapurimaasta Virosta terveiset tapahtumaan tuo Fortress Europen Maria Kaljuste. Tilaisuuden juontaa Monokulttuurista ja Patriarkaatista tuttu bloggari Tiina Wiik yhdessä kulttuuriaktivisti Kyuu Eturautin kanssa.

Klo 15.30 Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on ilmoittanut poliisille kokoontuvansa Hakaniemen torilla. PVL:n piti alunperin marssia kulkueena Hakaniemestä Snellmannin patsaalle Kruunuhakaan, mutta poliisin toivomuksesta päätepiste muutettiin Kaisaniemen puistoksi.

PVL:n kulkue on saanut odotetusti liikkeelle myös äärivasemmistolaiset häiriköt, jotka viime vuonna yrittivät estää 612-soihtukulkuetta. Antifasistinen Varisverkosto, anarkistien A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret järjestävät kello 14.30 kokoontumisen Asema-aukiolle. Sieltä ”Helsinki ilman natseja” -mielenosoituksen väki on suuntaamassa kohti Kaisaniemen puistoa ”selventämään natseille mitä mieltä me olemme rasismista ja natsismista”.

Äärivasemmiston määränpäänä on siis sama kuin kansallissosialistisella PVL:llä eli Kaisaniemen puisto. Järjestäjien mukaan tarkoitus ei ole synnyttää konfliktia poliisin kanssa, vaan ”vastustaa äärioikeistoa väkivallattomalla mielenilmauksella”, mutta ilmoitukseen on edellisvuosien kokemuksen perusteella syytä suhtautua varauksella.

Klo 18.30 alkaen Töölöntorilla aletaan muodostaa 612-soihtukulkuetta, johon ennakkoilmoitusten perusteella siirtynee myös suuri osa Kansalaistorin, Narinkkatorin ja Hakaniemen torin mielenosoitusten osallistujista. Kolmatta kertaa järjestettävä kulkue on poliittisesti sitoutumattomaton ja kaikille avoin. Kulkue marssii soihtuja kantaen Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille. Viime vuonna 612-kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan jopa 1 000 ihmistä surkeasta säästä ja anarkistien häiriköinnistä huolimatta.