24.08.2017

Ohion puukottajan väitetty ikä herättää ihmetystä – auttoiko nuoremmaksi tekeytyminen saamaan oleskeluluvan Yhdysvalloista?

Yhdysvalloissa Ohiossa jalankulkijoiden päälle ajanut ja ohikulkijoita puukottanut mies oli väitetysti 18-vuotias yliopisto-opiskelija, jonka perhe oli muuttanut maahan Somaliasta. Kaljuuntuva ja pukinpartainen Abdul Razak Ali Artan näyttää kuvissa kuitenkin useita vuosia vanhemmalta. Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet hänen ikäänsä, mutta iän todentaminen on vaikeaa, koska Artan saapui Yhdysvaltoihin pakolaisena Pakistanin kautta.

Yhdysvalloissa alaikäisen turvapaikanhakijan mahdollisuus saada oleskelulupa ei tosin ole periaatteessa yhtä hyvä kuin Euroopassa ja Suomessa, jossa alaikäiset saavat lähes poikkeuksetta turvapaikan tai oleskeluluvan. Yhdysvallat edellyttää alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta, että tuomioistuin päättelee heidän olevan vanhempiensa hyväksikäytöstä tai pahoinpitelystä kärsinyt tai näiden hylkäämä. Alaikäiselle myönnetty turvapaikkastatus ei Yhdysvalloissa myöskään oikeuta tuomaan omia vanhempiaan maahan. Sisarusten

Yhdysvallat vastaavasti kuitenkin sallii pakolaisstatuksen saaneiden vanhempien tuoda maahan kaikki alle 21-vuotiaat naimattomat lapsensa.

On mahdollista, että Artan on valehdellut iästään saadakseen oleskeluluvan Yhdysvalloista. Hän saapui maahan kaksi vuotta sitten papereiden mukaan 16-vuotiaana.

Yhdysvalloissa asuu arviolta 100 000 somalipakolaista.

Lähde: Daily Mail