24.08.2017

Kanadan liberaali pääministeri, vihervasemmiston sankari, ylisti Fidel Castroa

Justin Trudeaun mukaan Fidel Castro oli ainutlaatuinen johtaja, joka omisti elämänsä ja rakkautensa kuubalaisille. Kuva: Flickr (Justin Ling)

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun ylistyspuhe Kuuban edesmennyttä johtajaa Fidel Castroa kohtaan on herättänyt huomiota maailmalla, kirjoittaa The Guardian.

Trudeaun julkilausuma oli sävyltään selvästi positiivisempi kuin useimpien länsijohtajien kommentit.

Trudeaun poliitikkoisä Pierre tunsi Castron aikanaan läheisesti. Castron kuoleman jälkeen pääministeri julkaisi lehdistötiedotteen, jossa hän kertoi surevansa ”ainutlaatuisen johtajan” poismenoa.

– Vaikka hän oli kiistanalainen hahmo, sekä herra Castron kannattajat että parjaajat tunnustivat hänen valtavan omistautumisensa ja rakkautensa kuubalaisia kohtaan, joiden tunteet ”el Comandantea” kohtaan olivat syvät ja lujat, Trudeau sanoi tiedotteessaan.

 – Tiedän isäni olleen hyvin ylpeä siitä, että hän sai kutsua häntä ystäväksi. Sain mahdollisuuden tavata Fidelin, kun isäni nukkui pois, Trudeau totesi.

Justin Trudeau on suosittu hahmo arvoliberaaleissa ja vihervasemmistolaisissa piireissä myös maansa ulkopuolella. Suomessa esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on ylistänyt Trudeau’ta. Kanadan pääministeri on puhunut voimakkaasti monikulttuurisuuden puolesta ja toivottanut pakolaiset tervetulleiksi Kanadaan.