24.08.2017

25 kansalaisjärjestöä vaativat Suomea moninkertaistamaan pakolaiskiintiönsä

Kuva: Flickr

Kaksikymmentäviisi kansalaisjärjestöä vaatii Suomea moninkertaistamaan pakolaiskiintiönsä. Järjestöt muistuttavat, että maailmassa on enemmän pakolaisia kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan ja että suurin osa heistä on kehittyvissä maissa.

Pakolaiskiintiötä nostamalla Suomi voi auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten kidutuksen uhreja, vammaisia, lapsia ja yksinhuoltajaäitejä, järjestöt perustelevat.

Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut 750 lähes koko 2000-luvun ajan. Kiintiötä nostettiin 1 050:een vuosina 2014 ja 2015, mutta tänä vuonna se laskettiin takaisin 750 paikkaan.

Luvussa eivät ole kuitenkaan mukana EU:n sopimat turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot eteläisistä jäsenmaista muihin unionimaihin, mistä määrästä Suomi on ottanut vastaan kolmanneksi eniten koko EU:ssa. Suomella on aikomys ottaa vastaan 2078 sisäisillä siirroilla siirrettävää turvapaikanhakijaa ensi vuoden syyskuun loppuun mennessä. Kiintiöpakolaisten määrä ei myöskään vaikuta Suomeen omin avuin tulevien turvapaikanhakijoiden määrään tai turvapaikkaratkaisuihin heidän osaltaan.

Järjestöjen vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta, Seta, Naisasialiitto Unioni, Naisten Linja, Monika-Naiset liitto ry ja Suomen somalialaisten liitto.

1 kommentti koskien 25 kansalaisjärjestöä vaativat Suomea moninkertaistamaan pakolaiskiintiönsä

  1. Yhdistyksiksi ne ovat rekisteröityneet, mutta välttäisin toistamasta tätä monen järjestön itsestään käyttämää kuvausta ”kansalaisjärjestö”. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuri osa noiden 25 järjestön rahoituksesta on peräisin julkisista varoista. Ainakin Suomen Pakolaisavun (http://pakolaisapu.fi/#aboutus) ja Monika-Naisten (http://monikanaiset.fi/tietoa-meista/rahoittajat/) toiminta rahoitetaan lähes kokonaan valtion ja kuntien budjeteista, RAY-rahoista ym. vastaavista lähteistä.

Kommentointi on suljettu.