24.08.2017

Kirjailija Timo Hännikäinen saa pitää saamansa apurahan: ”Oikeus ja terve järki voitti”

Timo Hännikäinen

Alfred Kordelinin  säätiö on päättänyt pitää voimassa kirjailija Timo Hännikäiselle myöntämänsä 6000 euron apurahan, joka herätti aiemmin tällä viikolla kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Säätiön hallitus kokoontui sunnuntaina keskustelemaan asiasta. Kokouksen jälkeen annetussa säätiön tiedotteessa kerrotaan, että Hännikäisen hakemus päätettiin käsitellä uudestaan ”apurahan hakijasta päätöksen jälkeen esiin nousseiden seikkojen vuoksi”.

Tällä viitataan tietenkin asiasta tietyissä piireissä nousseeseen some-kohuun. Kohun taustalla on erityisesti Anssi Järvinen, Image-lehteen bloggaava mainosmies ja Vihreiden kansanedustajaehdokas, joka kyseenalaisti Hännikäiselle myönnetyn apurahan poliittisista ja ulkokirjallisista syistä. Järvinen kehotti myös ihmisiä ”kertomaan mielipiteensä säätiön FB-sivuille”.

Kordelinin säätiön hallitus toteaa kuitenkin, että asiantuntijoiden tekemää apurahaesitystä ei muuteta. Säätiö ei tiedotteensa mukaan perustele yksittäisiä apurahojen myöntöpäätöksiä.

”Kirjallisuus on kirjallisuutta, järki voitti. Se, mitä olen kenties muualla sanonut, on asia erikseen,”

”Oikeus ja terve järki voitti siis viimein tässä kaikin puolin absurdissa tapauksessa,” Hännikäinen kommentoi säätiön päätöstä Facebook-sivullaan.

”Säätiö osoitti henkistä selkärankaa viestittämällä, että apurahat myönnetään työsuunnitelman ja kirjallisten ansioiden perusteella, ei esimerkiksi käytöksen tai poliittisten katsomusten perusteella. Toisaalta on oireellista, että tällainen tilanne ylipäätään pääsi syntymään. Se osoittaa todeksi asian, josta olen jo pidemmän aikaa kirjoittanut: Suomeen on päässyt syntymään epäterve henkinen ilmapiiri, jossa erilaiset ideologiset painostusryhmät kykenevät masinoimaan vihamielisiä kampanjoita epämiellyttävinä tai harhaoppisina pitämiään henkilöitä kohtaan, vaikeuttamaan näiden elämää ja jopa pelottelemaan vakiintuneita instituutioita.”

”Tämä on paljon vakavampi ongelma kuin niin sanottu vihapuhe, koska sillä on konkreettisia vaikutuksia ihmisten toimeentuloon ja sananvapauteen.”

Hännikäisen mukaan asian tiimoilta käydyssä keskustelussa asioita on pyritty tarkoituksellisesti hämärtämään.

”Olen toki kirjoittanut asiattomuuksia sosiaalisessa mediassa, mutta en minä sellaiseen hakenut apurahaa vaan kirjojen kirjoittamiseen.”

Säätiön säännöt eivät kiellä apurahan peruuttamista. Peruuttaminen voisi tapahtua esimerkiksi silloin, jos hakija olisi aiemmin saanut toiselta säätiöltä apurahan samaan tarkoitukseen.

”Ja jos huono käytös olisi kurantti peruste apurahojen eväämiselle, moniko kirjailija tässä maassa saisi apurahaa?”, Hännikäinen huomauttaa.

Hännikäinen on tuotannossaan käsitellyt muun muassa miehen roolia ja kansallisvaltiota konservatiivisesta ja nationalistisesta näkökulmasta, joskus tarkoituksellisesti provosoiden.

Hän on joutunut mielipiteidensä vuoksi julkisen sanan ja vasemmistopiirien ahdistelemaksi.

Toissa kesänä Savukeidas-kustantamo kertoi lopettavansa Hännikäisen kirjojen julkaisemisen hänen some-käytöksensä takia.