24.08.2017

Yhdysvaltain sota Afganistanissa täytti 15 vuotta

Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltain historian pisin sota täytti lokakuun 7. päivänä viisitoista vuotta. Sota alkoi syyskuun 11.päivän terrori-iskujen seurauksena 2001.  Sen kuviteltiin olevan ohi hetkessä, etenkin kun Afganistanin taleban-hallinto romahti ennakoitua nopeammin Yhdysvaltain asevoimien iskujen seurauksena.

Sotaa ei kuitenkaan saatu päätökseen. Maa ei ole rauhoittunut 15 vuoden jälkeenkään, vaan on yhä kytevä kriisipesäke, jossa länsimaiset joukot yrittävät tukea heikkoa hallitusta.

Nyt kun konfliktissa on kuollut jo 3 486 länsimaiden sotilasta, lähes 23 000 on haavoittunut ja rahaa on kulunut satoja miljardeja dollareita, eikä sodalle näy loppua, lienee kohtuullista tuomita operaatio epäonnistuneeksi.

Afganistanissa on yhä noin 18 000 länsimaista sotilasta, joita todennäköisesti ei vielä pitkään aikaan voi kokonaan kotiuttaa. Afganistanin hallituksen armeija on edelleen epäluotettava ja läpeensä korruptoitunut. Yhdysvallat on käyttänyt tähän mennessä 68 miljardia dollaria Afganistanin armeijan tukemiseen, mutta merkittävä osa rahasta näyttää ohjautuneen korruptoituneiden yksilöiden taskuihin. Kabulin hallitus esimerkiksi väittää asevoimiensa miesmääräksi 319 925, vaikka parhaat kansainväliset asiantuntijat arvioivat sen kooksi noin 120 000 miestä. Yhdysvaltain antamasta raha-avusta suurin osa kuluu sotilaiden palkkoihin, joten lukumäärällä on merkitystä.

Suomi rahoittaa erilaisia kehitysprojekteja Afganistanissa samaan aikaan kun maasta virtaa ulos pakolaisia, joista tuhannet ovat hakeutuneet Suomeenkin turvapaikanhakijoiksi. Afganistan kieltäytyi aiemmin ottamasta takaisin sieltä pakolaisiksi lähteneitä. Vasta äskettäin Suomen hallitus sai neuvoteltua sen kanssa palautussopimuksen, mutta sitoutui samaan aikaan rahoittamaan Afganistania 110 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden ajan. Ajallinen asiayhteys näyttäisi viittaavan kiristykseen, mutta diplomatiassahan tällaista sanaa ei käytetä.