24.08.2017

Ruotsin demareiden kunnallispoliitikot haluavat vapaampaa maahanmuuttoa

Kuva: Flickr

Valtakunnallisessa politiikassa Ruotsin sosiaalidemokraatit antavat ymmärtää haluavansa pitää kiinni tiukemmasta sääntelystä maahanmuuton osalta. Mutta paikallistasolla asenne on toinen. Ruotsin yleisradio SVT:n kyselyn mukaan 70 prosenttia sosiaalidemokraattisista kunnallispoliitikoista haluavat Ruotsin palaavan avoimempaan pakolaispolitiikkaan. ”Pystymme Ruotsissa parempaankin kuin nykyään”, sanoo Ebba Östlin (S), Botkyrkan kaupunginjohtaja.

Toissa päivänä 20.9., valtiovarainministeri Magdalena Andersson esitteli kolmannen syysbudjettinsa. Siinä hän odottaa voivansa säästää 100 miljardia kruunua maahanmuutosta ja kotouttamisesta vuoteen 2020 mennessä, mikä suurelta osin johtuu pakolaislakien kiristämisestä, jonka parlamentti hyväksyi viime kesänä.

Budjetti ei huomioi niitä seurauksia, jotka lain voimassaolon lakkaaminen vuonna 2019 mahdollisesti aiheuttaa. Mutta nyt yhä useammat demarit ovat sitä mieltä, että paluu tilanteeseen, jossa Ruotsilla on EU: n anteliain pakolaispolitiikka, ei ole mahdollista.

Kunnallispoliitikot eri linjoilla

Suurin osa Ruotsin sosiaalidemokraattien kunnallispoliitikoista ei kuitenkaan halua, että nykyiset, tiukat turvapaikkasäännökset jäisivät pysyviksi. Tämä näkyy SVT:n 290 kuntaa käsittävästä mielipidekyselystä.

Kyselyyn vastanneista demaripoliitikoista 66 prosenttia pitää nykyisestä tiukennetusta lainsäädännöstä kiinni pitämistä huonona ajatuksena ja vain 18 prosenttia kannattaa ajatusta.

”Pystymme Ruotsissa parempaan kuin tänään. Olemme saaneet hengähdystauon ja nyt meillä on mahdollisuus todella vastaanottaa (pakolaisia), sanoo Ebba Östlin (S), Botkyrkan kaupunginjohtaja.

Hän uskoo, että Ruotsi voisi taas pystyä taas vastaanottamaan yhtä paljon turvapaikanhajikoita kuin viime vuonnakin.

”Uskon, voisimme pystyä vastaanottamaan 163,000 pakolaista Ruotsiin uudelleenkin. Osoitimme jo, että voimme todella tehdä sen”, hän sanoo.

Keväällä, kun Sosialidemokraatit kokoontuvat puoluekokoukseensa, pakolaiskysymyksen odotetaan olevan yksi kiistakysymyksistä. Taistelusta pakolaispolitiikan linjasta odotetaan vaikeaa.

Lähde: SVT

1 kommentti koskien Ruotsin demareiden kunnallispoliitikot haluavat vapaampaa maahanmuuttoa

  1. Itsetuhoisia nuo Ruotsalaiset, vuosisadan kuluttua ovat vähemmistö maassaan. Eivät huomaa että kehitysmaiden tulijat tekevät tolkuttomia määriä lapsia, koska Ruotsin valtio pitää huolen näiden toimeentulosta.

Kommentointi on suljettu.