24.08.2017

Uutiskommentti: Itäkeskuksen väitettyä pahoinpitelyä ei tapahtunutkaan

Tallinnanaukio, Itäkeskus, Helsinki. Kuva: Creative Commons

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että ulkomaalaistaustainen nainen ei olisikaan joutunut pahoinpidellyksi Helsingin Itäkeskuksessa sunnuntaina 11.9. iltapäivällä.

Aiempien tietojen mukaan poliisi tutki epäiltyä pahoinpitelyä, jossa jopa kymmenpäinen miesjoukkio olisi pahoinpidellyt ”raskaana olevan” naisen Tallinnanaukiolla. Aukiolla pidettiin maahanmuuttovastainen Suomi ensin -mielenosoitus sunnuntaina, kuten asiasta kertoneissa uutisissa huomautettiin.

Nainen itse kertoi alun perin pahoinpitelystä poliisille, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Seppälä Vantaan Sanomille. Väitetystä rikoksesta on tehty rikosilmoitus.

Medioissa suurin otsikoin aiemmin kerrotut kuvaukset teosta eivät poliisin mukaan näytä pitävän paikkaansa.

”Asianosaista on kuultu ja saatu videotallenteita. Niiden perusteella ei kuvauksen kaltaista tekoa näytä tehdyn”, Seppälä sanoi Vantaan Sanomien mukaan.

Poliisin mukaan tilanteessa on ollut ”mahdollisesti jonkinasteista kulkemisen estämistä ja tönimistä”.

Naisella ei ole asiassa poliisin mukaan vaatimuksia, eikä hän ole saanut minkään tahallisen rikoksen johdosta vammoja.

Poliisi selvittää vielä tapahtumia. Esitutkintaa ei ole vielä aloitettu.

Mediassa kerrottiin myös aiemmin, että Tallinnanaukion viereisen metroaseman lippuhallissa joukko olisi pahoinpidellyt ulkomaalaistaustaisen naisen. Tällaisesta tapauksesta Seppälällä ei ole tietoa, eikä hän tiedä, mistä tiedot ovat lähteneet liikkeelle.

Toimituksen kommentti:

Kertoopa alkuperäisen pahoinpitelyuutisen päätyminen lehtien palstoille heikosta lähdekritiikistä tai jopa jonkinasteisesta tahallisesta huolimattomuudesta, tapaus on valtamedian kannalta taas yksi mahalasku.

Jo alkuperäisessä uutisessa mainitut, väitetyn rikoksen yksityiskohtien, olosuhteiden ja ajankohdan olisi pitänyt herättää epäilyksen aihetta. Jopa kymmenen miestä ”raskaana olevan” naisen kimpussa keskellä päivää ”maahanmuuttovastaisen” mielenosoituksen ollessa käynnissä väentäyteisellä kauppakeskuksen aukiolla, jossa oli vielä lukuisia poliiseja valvomassa tilannetta ja monia kameroita kuvaamassa; kaiken tämän olisi pitänyt jo herättää tervettä epäilyä toimittajassa, jolla olisi vähänkään lehtimiesvainua.

Merkittävästä lähdekritiikin puutteesta kertoo myös, että uutisen tiedot pahoinpitelystä oli saatu yksinomaan väitetyn rikoksen uhrilta itseltään ja hänen tekemästään rikosilmoituksesta. MV-lehden ja sosiaalisessa mediassa liikkuneiden tietojen mukaan väitetyn rikoksen uhriksi mainittu nainen on vieläpä tunnettu somalitaustainen antirasisti-aktivisti, ja uutisen olisi lehdille välittänyt tunnettu vasemmistoaktivisti.

Mielenosoituksessa kuvatuissa videoissa uhriksi tekeytynyt nainen esiintyy vieläpä hyvin provokatiivisesti, mutta kukaan ei kuitenkaan käyttäydy väkivaltaisesti häntä kohtaan. Väitetty ”kulun estäminen” ja ”töniminen” vaikuttavat nekin videoiden ja muiden tietojen valossa hyvin epäilyttäviltä.

Valheella on tunnetusti lyhyet jäljet ja tässä tapauksessa ne ovat tavallistakin lyhyemmät. Mielenosoittajia ja maahanmuuttokriittisiä kohti heitetty kalikka palautuu tässä tapauksessa bumerangina päin valtamediaa, itsensä uhriksi lavastanutta aktivistia ja tämän taustayhteisöä kohti.

1 kommentti koskien Uutiskommentti: Itäkeskuksen väitettyä pahoinpitelyä ei tapahtunutkaan

  1. Nyt ”toimittajat” pyytämään julkisesti anteeksi mielenilmaisijoilta. Ja kaikki toimittajat koulutukseen oikean uutisen ja totuuden mukaisen tiedon jaon oppimukseen.

Kommentointi on suljettu.