24.08.2017

Maahanmuuttokriittiselle AfD:lle odotetaan suurvoittoa Saksan vaaleissa

AfD.n puheenjohtaja Frauke Petry. Kuva: Flickr

Tuoreimman INSA-tutkimuslaitoksen tekemän mielipidemittauksen mukaan maahanmuuttovastainen ja kansallis-konservatiivinen Alternative für Deutschland (AfD) on ohittanut suosiossa liittokansleri Angela Merkelin keskusta-oikeistolaisen CDU:n Mecklenburg-Etupommerissa. Aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset.

Kilpailijapuolueissa on huolestuttu AfD:n ilmoituksesta tukea tulevaisuudessa osavaltion parlamentissa nationalistisen NPD-puolueen aloitteita, ”jos ne ovat järkeviä”. Muut puolueet ovat tähän asti kieltäytyneet tekemästä yhteistyötä NPD:n kanssa ja liittovaltio on ajanut puolueen lakkauttamista perustuslakituomioistuimessa.

NPD:llä on nykyisessä osavaltion parlamentissa viisi paikkaa. Näillä näkymin se on kuitenkin jäämässä ilman paikkoja valtiopäivillä – mahdollisesti juuri AfD:n syödessä sen kannatusta.

INSA-tutkimuslaitos mittasi AfD:lle keskiviikkona 23 prosentin kannatuksen Mecklenburg-Etupommerissa. Mielipidemittauksen mukaan suurimpana puolueena pysyisi sosiaalidemokraattinen SPD 28 prosentin kannatuksella. AfD:n kannatusnousu on kuitenkin jyrkkä. Vielä helmikuussa puolueelle mitattiin osavaltiossa vain 16 prosentin kannatus. Kilpailijapuolueissa herättää pelkoa, voisiko AfD jopa yltää ykköspaikalle osavaltiossa, Verkkouutiset kirjoittaa.

Saksi-Anhaltin osavaltiovaaleissa maaliskuussa AfD nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi 24,3 prosentin kannatuksella, vaikka mielipidetiedustelut ennustivat puolueelle juuri ennen vaaleja vain 18 prosentin kannatusta.

1 kommentti koskien Maahanmuuttokriittiselle AfD:lle odotetaan suurvoittoa Saksan vaaleissa

  1. …ja taas muutama miljoona ääntä hukkuu huppis vaan. Tai äänestetään kunnes tulee oikea tulos.

Kommentointi on suljettu.