24.08.2017

Ruotsin poliisilaitoksessa kytee syvä tyytymättömyys

Kuva: Flickr

Uppsalan poliisin lehdistövastaava Christer Nordströmin kovasanainen kritiikki poliisilaitoksen johtoa ja hallitusta kohtaan on nostanut esiin Ruotsin poliisien keskuudessa kytevän syvän tyytymättömyyden poliisilaitoksen tilaan. Nordström sanoi sunnuntaina Ruotsin yleisradion (SVT) haastattelussa määrärahapulan ja uudelleenorganisoinnin johtaneen siihen, että poliisilaitos on sekasortoisessa tilassa.

”Olen niin hiton vihainen. Emme yksinkertaisesti ehdi tekemään sitä mitä meidän pitäisi tehdä”, Nordström sanoo ja kuvailee tilannetta pahimmaksi niiden 47 vuoden aikana, jolloin hän on työskennellyt poliisina.

Nordströmin mukaan työkuormitus on aivan kohtuuton ja asioita on vain pahentanut poliisilaitoksen uudelleenorganisointi, jossa maan 21 poliisipiiriä yhdistettiin yhdeksi ainoaksi poliisipiiriksi. Tämä on Nordströmin mukaan sekoittanut johtamisen täysin.

”On epäselvää, kuka tekee ja mitä ja se ei selvästikään toimi. Viime kädessä ei yksinkertaisesti ole ketään, joka tekisi sen, mitä annetaan tehtäväksi.”

Ruotsin yleisradio  toteaa Nordströmin kriitiikin saavan laajaa tukea poliisilaitoksen sisällä ja eilen myös Ruotsin poliisiliitto asettui Nordströmin kritiikin taakse. Poliisiasioista vastaava ministeri Anders Ygeman (Sos. dem) on toistaiseksi kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Jo 37 prosenttia tehtävistä jää hoitamatta

Kuluvana vuonna esimerkiksi Uppsalan poliisin alueella resurssipulan vuoksi tutkimatta jääneiden tapausten lukumäärä kohosi 7 prosentista 37 prosenttiin YLEä vastaavan Ruotsin SVT:n mukaan.

Poliisin resurssipula nousi otsikoihin viime viikolla, kun SVT uutisoi poliisin jättäneen toimittamatta ”kammottavissa olosuhteissa eläneet” kaksi lasta narkomaanikodista lastensuojelun hoiviin resurssipulaan vedoten. Toisen asunnossa tavatuista lapsistakin oli arvioitu olleen ”huumeissa”.

Kesän aikana myös maahanmuuttajalähiöissä ja niiden liepeillä tapahtuneiden lukuisten autopalojen selvittämättä jääminen on herättänyt kritiikkiä poliisilaitosta kohtaan.

1 kommentti koskien Ruotsin poliisilaitoksessa kytee syvä tyytymättömyys

Kommentointi on suljettu.