24.08.2017

Pakolaispolitiikan kustannukset kasvavat: Turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää

Kuva: Pixabay

Turvapaikanhakijoiden aiheuttamien kustannusten kasvu nousi esille hallituksen 14.4. julkistamassa julkisen talouden suunnitelmassa. Hallitus nosti arviotaan siitä, paljonko turvapaikanhakijoiden määrän kasvu maksaa.

Maahanmuuton lisääntyminen rasittaa valtion ja kuntien rahoitusasemaa tänä vuonna 808 miljoonan euron edestä. Viime vuonna summa oli 381 miljoonaa euroa. Summista puuttuvat monet maahanmuuton välilliset ja pitkäaikaiset kulut. Kuntaliitto on jo arvostellut rahoituksen olevan ”jäljessä todellisista kustannuksista”.

Turvapaikanhakijoihin liittyviä menoarvioita on nostettu edelliseen kehyspäätökseen verrattuna noin 400 miljoonalla eurolla vuodessa vuosina 2017–2019 ja 340 miljoonalla vuonna 2020.

Lisäkustannukset jyvittyvät useille hallinnon sektoreille. Suuri osa menoista aiheutuu sosiaali- ja terveysministeriölle, mutta myös työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön menoihin on arvioitu tulevan iso lisäys.

Ostopalveluna tilatun vastaanottotoiminnan menot ovat kasvaneet aiemmasta. Edellisessä kehyksessä laskettiin, että yksi turvapaikka vastaanottokeskuksessa maksaisi keskimäärin 12 000 euroa vuodessa eli noin 33 euroa vuorokaudessa.
Uusi arvio yhden turvapaikanhakijan paikan hinnasta on 18 000 euroa vuodessa eli noin 50 euroa vuorokaudessa.

Vuodesta 2016 alkaen hallitus arvioi turvapaikanhakijoiden määräksi 10 000 ihmistä vuosittain. Maahanmuuttoa koskevat menoton arvioitu sen mukaisesti.

Lähde: Helsingin Sanomat

1 kommentti koskien Pakolaispolitiikan kustannukset kasvavat: Turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää

  1. 50 ekua vuorokaudessa 40 000 lutikalle.
    Suomalainen työtön taas on päättäjille vain puolen islamisti-raiskarimurhaajan arvoinen omassa maassaan.

Kommentointi on suljettu.